dinsdag 31 mei 2011

Lasagna met courgette en paprikasoep

Vandaag maak ik een vegetarische lasagna onder andere met courgette. De lasagnavellen komen bij Daily Delis vandaan en zijn van het merk Granoro. De Parmezaanse kaas heb ik daar ook gehaald.





Bij 'elke dag vegetarisch' nu mijn eigen paprikasoep, want die van gisteren was lekker, biologisch en vast wel vers gemaakt, maar ik miste het rooksmaakje van mijn eigen soep.
Eerst snijd je 4 rode paprika's in vieren en roostert die zonder zaden in een hete oven samen met 3 sjalotjes en 2 knoflookteentjes tot het velletje donker kleurt.



Ontvel de paprika's, snijd alles in stukjes en fruit het in een lepel olijfolie. Voeg water en 2 lekkere bouillonblokjes (van Hügli, bijvoorbeeld) met een halve selderijstengel in stukjes toe en laat dit een tijdje pruttelen. Voeg tot slot fijngesneden peterselie en/of basilicum toe en zwarte peper. Pureer alles met de staafmixer en leng het zo nodig aan met kokend water. Je kunt de soep lekker warm eten, maar ook af laten koelen. Fijne blokjes selderijstengel - haal wel de harde buitenkant weg - en komkommer maken de soep af.
Tip !: ook voor soepen geldt dat het jammer is als je groenten doorkookt. Gebruik daarom steeds water dat je apart aan de kook hebt gebracht en laat het geheel licht pruttelen, maar breng het niet door en door aan de kook.

Voor de lasagna schaaf je een grote courgette in fijne plakjes die je mengt met een lepel olijfolie en in een hete oven zo'n 10 minuten vrij droog gaart. Meng 1,5 bakje ricotta met flink wat kruidenzout, peper, nootmuskaat en een beetje olijfolie.
Ontvel een kleine kilo tomaten door ze kort in kokend heet water onder te dompelen en verwijder zoveel mogelijk van de zaadjes. Fruit een lenteuitje en een teentje knoflook in wat olijfolie. Voeg de ontvelde tomaten toe met 3 laurierblaadjes en Italiaanse kruiden. Laat dit eventueel indikken tot een vollere saus, haal de laurierblaadjes eruit en pureer dit dan met de staafmixer.

 Rooster ook nog flink wat pijnboompitjes.

Neem 9 lasagnavellen en maak ze goed vochtig onder de kraan. Leg 3 vellen in een grote, diepe en ingevette schaal en doe de helft van de tomatensaus erop. Leg hierop de helft van de courgetteschijfjes, de helft van de geroosterde pijnboompitjes en daarop de ricotta. Hierop komen weer 3 vellen met dezelfde lagen tomatensaus, courgette en ricotta. Daarop komt de laatste laag lasagna die flink vochtig mag zijn. Hierop strooi je ruim geraspte Parmezaanse kaas. Deze laag droogt uit in de oven, dus als je een stoomoven hebt, kun je regelmatig stoom toevoegen. Even met de plantenspuit kan ook. Overigens is ook een knapperige kaaslaag best lekker. Wat mij betreft in ieder geval beter dan die zware, dikke bechamelsaus die vaak voor lasagna wordt gebruikt. De lasagna moet tussen de 15-20 minuten in een hete oven (16 minuten op 230 graden bij mij).

Met deze soep erbij hebben we onze vitamine C wel binnen. De kinderen houden niet van rode paprika, maar in geroosterde en gepureerde vorm als soep is het iets heel anders :-)

2 opmerkingen: