Gelukkig heb ik morgen mijn dagje Amsterdam :-)
Voor vandaag heb ik een risotto met jonge doperwtjes gemaakt, wat ik eigenlijk een beetje veel zetmeel vind. Daarom onderaan ook mijn lievelingsrecept met porcini, maar wat ik in principe alleen voor JM en mij maak, omdat de kinderen het minder vinden. Hoewel, Amiel uitte na deze risotto zijn voorkeur voor de paddenstoelenrisotto.
Afijn, eerst die van vanavond. Bak een gesnipperd uitje of lente-ui in een beetje olijfolie en bak daarna kort de arboriorijst aan. Zorg dat je zo'n 700-800 ml kokende bouillon klaar hebt staan. Voeg dan steeds zoveel bouillon toe dat de rijst net onder staat en laat dit in 15-20 minuten zachtjes gaar koken, terwijl je af en toe omschept.
Voeg na 10 minuten een ruime hand verse doperwtjes toe en laat die mee smoren. Niet te veel meer meer roeren, want dan gaan de erwtjes stuk.
Voeg tot slot geraspte citroenschil (goed gewassen en bio) en sap van een halve citroen toe. Je kunt nog wat melk en boter toevoegen voor een wat romige risotto. Voeg tot slot zout en peper naar smaak toe en wat Parmezaanse kaas. Eigenlijk is dit geen risotto maar gewoon riso, omdat de rijst niet voortdurend wordt omgeschept.
![]() |
Zonder salade eenzaam op de foto |

Kook de rijst verder onder af en toe omscheppen. Na 15-20 minuten is de rijst zacht, maar wel stevig. Schep er tot slot en flinke lepel boter doorheen (het recept noemt 45 gram) en 45 gram versgeraspte Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout. Nog even een minuutje of wat laten staan voor je hem serveert met fijngehakte verse peterselie.
*De recepten zijn van Lorenza de'Medici, wat wil je nog meer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten