woensdag 18 mei 2011

Chocolade-cheesecake

Een andere taart die ik heb gebakken was minstens zo lekker, maar veel minder werk: chocolade-cheesecake. Ook deze is van meesterkokkinnen Christines McFadden en France en moet liefst een dag van te voren gemaakt worden.

Het meeste werk zit in de boodschappen en die heb ik deze keer niet zelf hoeven halen. In totaal heb je 900 gram roomkaas op kamertemperatuur (!) nodig; ik heb MonChou deels met Mascarpone gemengd.
Eerst weer de oven voorverwarmen op 180 graden. Een diepe springvorm invetten en de bodem beleggen met bakpapier.
Ongeveer 50 gram cacaopoeder met 75 ml heet water roeren tot een papje. De roomkaas glad kloppen, 200 gram basterdsuiker erbij kloppen en daarna een voor een 4 eieren. NB: het mengsel moet niet te lang geklopt worden.

Verdeel het mengsel over twee kommen en voeg bij de ene de vanille-essence toe en bij de andere het cacaopapje.
Giet een kopje van het lichte mengsel in de vorm en laat het uitvloeien. Giet er voorzichtig een kopje van het donkere mengsel bij en ga zo verder tot alles op is. Wil je een goudbruine bovenkant, zorg dan dat je vooral met het lichte mengsel eindigt. Maar donkerder is hij minstens zo lekker!
Trek een metalen prikker of vork door het mengsel om een sterk marmereffect te krijgen.

Zet de vorm in een braadslee en giet daar heet water in tot het 4 cm langs de rand omhoog komt. Bak de taart in ca. 1,5 uur bruin. Hij rijst tijdens het bakken, maar zakt daarna weer in. Overigens heb ik niets met zo'n braadslee gedaan, maar hem in de stoomoven gebakken. Kruimel 75 gram volkorenbiscuitjes. Laat de taart in de vorm afkoelen en snijd hem dan voorzichtig los. Leg een bord op de vorm en keer de taart voorzichtig om op het bord. Bestrooi de onderkant ruim met biscuitkruimeltjes en keer de taart dan om op een ander bord. Laat hem liefst een hele nacht in de koelkast opstijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten