donderdag 5 mei 2011

Bladerdeeg met champignons en andere groenten

Vanavond bladerdeeg met deels champignons, deels spinazie met ricotta en deels courgette/aubergine.
Haal 2 rollen bladerdeeg van Backini - die koop je o.a. bij de AH - en rol die uit om op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt natuurlijk zelf bladerdeeg maken, maar dat is mij teveel werk. Leg 1 van de rollen op een bakblik; ze zitten al op bakpapier. Het andere vel gaat er later overheen.

Champignons bakken is nog best een kunst. Ze moeten immers snel dichtschroeien om niet te stoven. Wij houden hier niet van zompige paddenstoelen. Als je dan ook een ui of knoflook gebruikt, is het lastig om te voorkomen dat die niet te veel aanbakken.
Gebruik een grote, platte pan, waardoor vocht snel kan verdampen. Fruit eerst een lenteuitje in wat boter en haal die dan uit de pan. Bak de champignons - verschillende soorten als je wilt - met wat extra boter op hoog vuur en schep vaak om zodat het vocht steeds verdampt. Bak ze iets verder droog met de lenteui en voeg verse zwarte peper en zout toe. Laat eventueel in een zeef nog even uitlekken.

Aubergine is, net als champignons, lekker als het dichtgeschroeid is en in dit recept snijd je kleine blokjes die je met flink veel zout even in een zeef of vergiet 20 minuten moet laten staan. Ook de courgette kan in kleine blokjes gesneden worden. Spoel de aubergine blokjes af en dep goed droog met keukenpapier*. Bak de courgette - en aubergine blokjes goudkleurig terwijl je ze blijft omscheppen. Uit de pan kun je er nog een lepel tomatenblokjes doorheen mengen met Italiaanse kruiden en zout.
* Schijfjes kan ook: bestrooi die met zout en laat ze op een keukenpapier liggen om het vocht aan de aubergine te onttrekken.

Was tot slot de spinazie heel goed in ijskoud water. Haal de steeltjes eraf en dan kort blancheren en uit laten lekken. Fijner snijden met 2 messen. Ricottakaas erdoor mengen en met kruidenzout en eventueel wat citroen op smaak maken.
Tip !: wilde spinazie is lekkerder, voorgewassen spinazie makkelijker :-)

Verdeel de verschillende 'toppings' in drieën over het bladerdeeg zo dat er een centimeter tussen zit. Leg het andere vel bladerdeeg eroverheen, sluit de zijkanten en druk het bladerdeeg dicht tussen de verschillende toppings. Als je wilt, kun je over het spinaziedeel nog wat geraspte geitenkaas strooien en over het courgette/aubergine deel wat oude kaas. Alles in het midden van de oven plaatsen bij 220 graden (hete luchtoven -10%) en in zo'n 40 minuten afbakken.

Een groene salade van jonge bladsla, groene olijven en palmhartjes aangemaakt met olie, citroen, slakruiden, peper en zout erbij. (Voorheen meestal met geroosterde pijnboompitjes, maar sinds dat zo'n bittere nasmaak gaf, laat ik ze liggen). De sla met een kersentomaatje erop serveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten