woensdag 18 mei 2011

Chocoladetaart met abrikozenjam

Fiorin was jarig en dan moet je - met hoofdpijn - prioriteiten stellen. Ze koos voor eigen gemaakte chocoladetaart en wel één uit 'Chocola - met meer dan 200 recepten' van Christine McFadden en Christine France, uiteraard met prachtige foto's.
Allereerst is het geheim van een echte chocoladetaart echte chocola. Ik heb bij Leonidas hier in Hilversum (smelt)chocola van Jacques Callebaut gehaald. Voor de taart zelf heb je 225 gram extra bittere nodig en voor de glazuur 225 gram extra puur. Chocola is goed als er goede vetten gebruikt worden waar je geen pukkels van krijgt :-)
Tip !: zorg dat alle ingrediënten, ook de boter en de eieren, op kamertemperatuur zijn voor je begint.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 23 cm doorsnede in en leg een vel bakpapier op de bodem. Smelt de chocola zonder aanbakken, bijvoorbeeld au bain marie, en zet die weg.

Splits 8 eieren. Klop 150 gram boter met 115 gram basterdsuiker licht en romig en klop er dan een voor een de eierdooiers door. Klop dan de gesmolten chocolade erdoor, zeef 115 gram bloem boven het mengsel en spatel dit er luchtig doorheen.

Sla de eiwitten goed stijf en meng hiervan een kwart door het chocolademengsel. Spatel dan de rest erdoor.
Schenk het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart in 50-55 minuten gaar. Stort hem na 5 minuten op een taartrooster en laat hem afkoelen.

Verwarm 225 gram goede abrikozenjam met 1 eetlepel citroensap in een pannetje totdat de jam gesmolten is. Wrijf het mengsel dan door een zeef. Snijd de afgekoelde taart in twee gelijke lagen en bestrijk beide bovenkanten met het abrikozenmengsel en leg ze weer op elkaar. Hoe beter de jam - het mag ook iets meer zijn - hoe lekkerder de abrikozensmaak met de chocolade tot zijn recht komt. Leg de taart op een taartrooster (die ik achteraf eindelijk bij Oldenhof gekocht heb :-) klaar om te glazuren.

Doe voor het glazuur de extra pure chocola, 180 gram suiker, 1 eetlepel golden syrop (ik gebruik gewoon ahorn siroop) met 250 ml slagroom en 1 theelepel vanille-essence in een pan met dikke bodem. Verwarm het al roerend totdat het een dikke gladde massa is. Dit moet 3-5 minuten zachtjes pruttelen, zonder te roeren. Volgens het recept moet 'je suikerthermometer' 95 graden aanwijzen. Die heb ik nog niet en ik gok de temperatuur zo'n beetje. Omdat ik altijd te laat begin, zijn mijn taarten sowieso nooit voldoende afgekoeld om het glazuur er vast genoeg over uit te spreiden, maar dat is voor de kinderen alleen maar een feest. Ze staan klaar om de afdruipende chocola met elk 10 vingers op te vangen en af te likken :-)

Tegen de tijd dat de taart afgekoeld is en de chocoladeglazuur gestold, zijn de kaarsjes er snel opgezet, aangestoken en uitgeblazen en zijn de eerste stukken al verorberd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten