woensdag 4 mei 2011

Sambal goreng tempeh en -boontjes met mihoen

Ik heb gisteren de tempeh al gebakken en maak vandaag de sambal goreng tempeh af. Mag ik weer met de vijzel aan de slag. Het voelt als 'vroeger' dat kruiden mengen. Mijn moeder had een 'ulekan' met een wat diepere kom en een bolle vijzel. Gisteren heb ik van haar nog wat daun salam (blad van een soort Indonesische laurier) mee gekregen.


Als je ook sambal goreng boontjes maakt, moet je ruim voldoende sambal goreng maken. Oh ja, goreng betekent gewoon gebakken, dus de basis van je gerecht vormt een gebakken sambal van lombok (pepers), ui, knoflook en kruiden. Voor ons gezin alleen geen pepertjes. Te heet en volgens mij slecht voor van alles en uiteindelijk ook voor je smaak. Handig dus dat ik er sowieso allergisch voor ben :-) Mocht je wel van pittig houden, dan kun je sambal of fijn gesneden (kleine) rode pepertjes in de vijzel toevoegen.
Als je droge sambal goreng tempeh wilt maken (sambal goreng tempeh kering), dan moet je hele dunne reepjes tempeh snijden zodat de stukjes door en door gefrituurd worden. Je moet erop letten dat de tempeh niet verbrandt, maar wel krokant wordt. Anders frituur je gewoon kleine blokjes. Goed laten uitlekken op keukenpapier.

Snijd een grote ui en 2 teentjes knoflook en maak die met een stukje geschilde laos (ook wel Thaise gember genoemd) fijn in de vijzel. Bak dit in 2 eetlepels olie, eventueel met de sambal of de lombok, aan. Voeg dan water toe, 1 theelepel keukentamarinde (asem) en 3 eetlepels suiker, eventueel palmsuiker: gula Jawa (Javaanse suiker) of gula merah (rode suiker). Neem de helft apart en doe hier een salam blad bij en 2 eetlepels zoete ketjap. Laat dit een paar minuten indikken tot al het vocht verdwenen is. Schep hierin de tempeh nog zo'n 2 minuten op zacht vuur om en om. Het gerecht moet goed droog zijn. Naar smaak zout toevoegen en eventueel nog wat suiker of ketjap*. Blad en laos verwijderen en koud of lauwwarm serveren.
* naschrift: en ketoembar (korianderpoeder), zo goed, mam?

Voor de sambal goreng boontjes doe je in het kruidenmengsel geen salam maar een geknakte serehstengel (citroengras) en eventueel nog een stukje verse gember. Ook dat laat je op dezelfde wijze indikken. Gestoomde, bijtgare spercieboontjes erbij, zout toevoegen en eventueel wat suiker en/of asem en nog een paar minuten omscheppen. Stengel en wortelstukjes laos en gember eruit halen.
Tip !: als je steeds iets vergeet - sereh, gember -, kun je des te vaker naar Toko Mee Sin ;-)

Voor een simpel mihoengerecht rijstmie 2 minuten koken. Wat gesneden lenteui of prei, eventueel knoflook in een lepel olie met een half bouillonblokje van Hügli fruiten. Fijn gesneden wortel en een half blok tahu (tofu) in kleine blokjes toevoegen en even roerbakken. Met een beetje zoete ketjap, een half kopje water en een handje taugé de mihoen nog 2 minuten goed om en om scheppen tot de mihoen gaar is en het gerecht goed warm. Peterselie erbij en eventueel met gefruite uitjes serveren. Gewone bami (van tarwe, dus) kan ook. Met witte pandanrijst vind ik het zelf eigenlijk het lekkerst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten