zondag 29 mei 2011

Groentenomelet

Nog steeds elke dag vegetarisch maar niet meer elke dag een blog. Eerst omdat blogspot het af liet weten en nu omdat ik minder tijd lijk te hebben om én iets interessants te koken én erover te bloggen. Of helemaal dom: vergeet ik er foto's van te maken. Van deze zijn de foto's overigens onscherp. Excuses :-( Maar hier in ieder geval de groenteomelet.


Het mooie van een groenteomelet is dat je er eigenlijk alle restjes groenten in kunt gebruiken, die je hebt. Ik maak 2 omeletten: 1 omelet met prei, aubergine, courgette en champignons en de andere vooral met roquefort en tomaat. Bij beide doe ik er kleine gestoomde roosjes broccoli op.
De kunst van een goede omelet is dat hij onder niet aanbrandt en boven goed stolt en toch luchtig blijft. Het beste is het om tijdens het bakken kleine sneedjes in de omelet te maken waardoor het niet gestolde ei naar de onderkant van de omelet kan stromen, maar dan moet je er wel steeds bij blijven. Met de 'vaste' groenten kun je ook met laag vuur en een deksel op de pan wachten tot alles gestold is. Bij de meer vochtige roquefort/tomaat omelet is het wat lastiger. Je moet goed kijken of het ei wel gestold is, terwijl de roquefort gesmolten is en de tomaat ook vocht brengt. Als je het niet zeker weet of niet goed hebt opgelet, gewoon omgooien die omelet. Mooi is anders, maar in ieder geval geen rauwe eieren gaan eten!

De aubergine snijd je in dunne schijfjes en bestrooi je met zout. Dep het vocht na 10 minuten af en doe dat eventueel ook nog met de andere kant van de schijfjes. Snijd de prei in ringetjes, de courgette en de champignons in schijfjes en bak alles afzonderlijk goudbruin in een lepel olijfolie. De prei met een teentje knoflook. Je kunt ook in wat boter bakken, maar maak dan wel tussendoor je pan goed schoon onder heet stromend water, want anders bakt het op een gegeven moment aan.

Klop 8 eieren los met een lepel water en kruid het met (kruiden)zout en peper. Doe de helft in de koekenpan en strooi daar Italiaanse kruiden over. Verdeel hier de schijfjes aubergine, courgette en champignons over. Bestrooi dan met de prei/knoflook en laat de omelet stollen. Zet deze op een groot bord op warmhoudstand of 70 graden in de oven.
Maak de 2e omelet door het eimengsel te bestrooien met kleine brokjes Roquefort en leg hierover schijfjes tomaat. Serveer het met lekker brood, bijvoorbeeld van Le Perron (vijgenbrood) of stokbrood. Een soepje erbij is voldoende voor een warme lentedag. Voor de kinderen tomatensoep en voor ons een paprikasoepje. Wil je ook een groene groente, dan kun je meer gestoomde broccoli als bijgerecht maken en weglaten uit de omelet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten