vrijdag 15 april 2011

Bami goreng

Bami goreng is zo'n gerecht waarbij je altijd extra eters* kunt hebben. Ook al omdat de kinderen makkelijk kunnen meehelpen.
Amiel heeft het op eigen verzoek op school met zijn kookgroepje gemaakt en de kinderen en de leerkrachten hebben er lekker van gegeten.

Misschien gaat het tegen de 'regels' in, maar volgens mij kun je in bami eigenlijk alle groenten doen die je wilt. Zelf houd ik het bij peultjes - wel flink wat - en taugé. En natuurlijk ui, prei, knoflook en heel veel selderij.

Snijd 2 prei in kleine ringetjes. Snijd een grote ui fijn en 2 teentjes knoflook of zoveel als je lekker vindt. Je kunt het ook in de vijzel (laten ;-) fijn wrijven, samen met een flink stuk gember. Fruit de kruiden in een paar lepels olie en wok er dan een grote hoeveelheid peultjes bij tot die knapperig gaar zijn.
Kook inmiddels de mie - de bio van Go-Tan vinden wij lekker - en giet ze af als ze net gaar is. Goed afspoelen met koud water en bij de peultjes voegen.
Tip !: de goodbite roerbakreepjes van C1000 passen hier goed bij. Die bak je eerst licht aan, voordat de peultjes erbij gaan.

Intussen ontfermen de kinderen zich natuurlijk over de taugé, want we maken ze nog steeds schoon zoals ik van mijn moeder ken: staartjes inkorten en alle groene 'hoedjes' weg. Ook alle blaadjes van een heel bosje selderij moeten gewassen en een beetje gedroogd worden voordat ze fijn gesneden worden.

En het leukste doet Amiel meestal: hele dunne omeletjes bakken van zo'n 5 eieren, geklutst met een lepel water en ruim (kruiden)zout en peper.

In een kopje heet, gekookt water, smelt je een Hügli bouillonblokje (die gebruikte mijn oma altijd en ze zijn nog steeds het lekkerst) en roer er 2 of 3 eetlepels zoete (manis) ketjap door. Dit doe je bij de bami en je roert net zo lang om en om tot de bami goed heet is. Nu kan kort alle taugé meegebakken en aan het eind ook de selderij. Eventueel nog wat extra (kruiden)zout en witte peper toevoegen.

De omeletjes zijn intussen keurig opgerold en in kleine reepjes gesneden. Die worden er over heen gestrooid, samen met lekker veel gefruite uitjes. Wat cassavechips erbij en komkommer. Die komkommer schil je, je trekt er lijnen in met een vork en dan snijd je ze in schijfjes. Ook een gebruik dat vast van mijn oma komt en dat in ieder geval aan de 4e generatie is doorgegeven!

*Gezellig dat René en Leonie ineens mee aten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten