donderdag 14 april 2011

Saag panir en aloo gobi

Vandaag de 1e dag van 'elke dag vegetarisch', in mijn gezin voor 5 personen. Deze keer saag panir, aloo gobi, met rijst en chutney. De kinderen houden niet zo van basmati, dus het wordt pandanrijst en de chutney maak ik nu even niet zelf, maar haalt JM bij de grootste grutter ;-) Oh ja, ik laat alle scherpe kruiden uit de recepten of doe er maar een heel klein beetje van in.

Tip !: de smaak van het kruid dat het meeste overheerst, is het kruid dat je het eerst opbakt.

Na een cursus bij Rada Meursing's kookstudio draai ik mijn hand niet meer om voor Indiaas (vedisch). Bij Rada heb ik kruidendozen met ingrediënten gekocht en als je wat ghi (geklaarde boter) hebt voorbereid, kun je altijd zo een gerecht maken. Garam masala kun je kopen of zelf maken door 4 el korianderzaad, 2 el komijnzaad, 2 el zwarte peperkorrels, 2 tl gepeld kardemonzaad, 1 tl hele kruidnagelen en 2 kaneelstokjes van 5 cm te roosteren. Daarna fijn malen tot een fijn poeder en op een koele, droge plaats luchtdicht bewaren.

aardappelblokjes en bloemkoolroosjes
Snijd blokjes aardappel en roosjes bloemkool.
Eerst verhit je 2 lepels ghi in een pan met 1 tl komijnzaad. Is die bruin, dan op lager vuur een paar seconden 1 tl gemalen koriander, 1/2 tl kurkuma en als je hebt 1/4 tl asafoetida (duivelsdrek) toevoegen. Asafoetida geeft een knoflookachtige smaak. Schrik niet van de geur voor het verhit is.
Nu direct de aardappelblokjes erdoor roeren en het vuur iets verhogen. Daarna ook de bloemkoolroosjes meebakken tot alles bruin is. Voeg water toe en laat dit 10 minuten met gesloten deksel sudderen.
Voeg 2 dl yoghurt toe en laat het doorkoken tot de saus dik is. Voeg 1,5 tl zout toe en kook nog een paar minuutjes 1 tl garam masala en wat stukjes verse tomaat mee.

verse panir
De panir is makkelijk te maken en ook leuk voor kinderen om te doen. Breng 2 liter volle melk aan de kook en voeg dan 1/2 liter yoghurt toe om de melk te stremmen. De sponsachtige panir scheidt zich tijdens het koken af van de heldere geel-groene wei. Roer dan zo min mogelijk om de panir niet te breken. Eventueel nog iets yoghurt bijvoegen als de wei niet helemaal helder wordt.
Zijn de panir en de wei helemaal van elkaar gescheiden, dan vang je de panir op in een kaasdoek of theedoek dat je in een vergiet hebt gedaan. Wikkel de panir goed in blokvorm en zet die weg met een zware pan om in zijn vorm te komen. Snijd daarna de panir in blokjes.

Was voor de saag panir flink veel spinazie en kook deze zachtjes gaar in ongeveer 10 minuten. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet, doe terug in de pan en snijd de spinazie fijner.
Verhit in een andere pan 1 el ghi met 2 tl fijngemalen korianderzaad, 1 tl kurkuma, 1/4 cayennepeper, 1,5 tl gemalen fenegriekzaadjes of -blaadjes en  3/4 tl asafoetida op lage vlam. Voeg dan de spinazie toe, crème fraîche en de panirblokjes. Voeg 1 tl zout toe en roer alles goed door elkaar.

Hoera, het zijn er twee!
PS: intussen hebben Isaura, Fiorin, Yente en Eva met JM een gateau au yaourt gemaakt voor morgen bij het Anansi verhaal op school.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten