donderdag 1 september 2011

Spinazieschotel en champignons

Weer thuis en terug bij 'elke dag vegetarisch'. Nu we het oude Franse stokbrood niet meer aan de vakantiebiggetjes kwijt kunnen, rasp ik die voor het gratineren van de spinazieschotel. Die maak ik straks van gewone en wilde spinazie. Met gebakken champignons en een salade vandaag maar eens zonder graansoort of aardappelen.


Was de spinazie een paar keer in ijskoud water en haal de steeltjes eraf. Ik heb gewone en wilde spinazie gemengd, omdat dat net een vollere smaak geeft. Goed uit laten lekken of droog slaan in een theedoek of in een slacentrifuge. Tip!: je kunt de spinazie ook even in de oven nadrogen op 50 graden.

Snijd de spinazie grof en doe deze met zout en wat peper in een ovenschaal, die goed ingevet is met wat olijfolie. Goed aandrukken en er eventueel van die nep-spekreepjes van AH aan toevoegen. Dan moet je er trouwens nauwelijks zout bij te doen. Strooi hier het broodkruim overheen en besprenkel licht met olijfolie.
Tip!: je kunt het broodkruim ook nog even in de oven nadrogen op 50 graden ;-)



Zet ongeveer 10 minuten in een erg hete oven om het broodkruim goud te kleuren (230 graden of 210 hete luchtoven) en laat de spinazieschotel daarna nog zo'n 40 minuten op ongeveer 160 graden gaar worden.





Ik maak er een salade bij van botersla en rode sla met een rode biet in blokjes gesneden, geraspte worteltjes, mais en wat fèta.
Voor de dressing een lepel mayonaise, olie, witte balsamicoazijn, yoghurt en wat kruidenkaas met kruidenzout en peper luchtig opkloppen met wat water. Stukjes bieslook toevoegen en bij de salade serveren.



Maak voor de champignons een persillade door knoflook en peterselie fijn te snijden en daarna helemaal fijn te stampen in een vijzel. De champignons - ik heb gewone en kastanjechampignons gemengd - in schijfjes snijden en in boter en olie op hoog vuur goed droog bakken. Zorg dat het vocht goed weg kan, anders krijg je geen lekkere droge, goudbruine champignons. Ik heb ook zoutsnippers fijn gemalen en met zwarte peper toegevoegd. De persillade erdoor en met geroosterde pijnboompitjes als bijgerecht warm opdienen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten