zaterdag 3 september 2011

Bladerdeegschoteltje met gegrilde knolgroenten

Vandaag maken we de schoteltjes met gegrilde knolgroenten, geïnspireerd door Ingrid's keuken. Ik heb geen tijd gehad om zelf een korstdeeg te maken, dus haal ik bladerdeeg - met snijlijnen voor croissants, maar die plakken we dicht - en gebruik die oneigenlijk - want bladerdeeg moet lekker luchtig blijven - voor de bodems.
Eerst neem je wat knolgroenten zoals zoete aardappel, verschillende soorten pompoen, knolselderij, koolraap en/of winterpeen, je schilt ze, maakt ze zo nodig schoon en snijd ze in blokjes.

Ik had er de tijd niet voor, maar als je alle blokjes bij elkaar doet met verse tijm, rozemarijn, zout en peper en met een paar lepels olijfolie, kun je dat goed dooreen gehusseld het beste even laten staan. Alles in een stevige plastic zak laten staan en af en toe schudden, geeft ook meer kruidensmaak aan de groente tijdens het grillen.
 
Doe alles in een ingeöliede ovenschaal zo'n 40 minuten in een hete oven totdat de randjes van de groenten knapperig bruin worden. Je kunt alles tussendoor nog een keer omroeren, zodat de olie goed verdeeld blijft.

Het maken van de bodempjes is een verhaal op zich. Het deeg wordt er niet luchtiger op als je te veel de deegroller gebruikt, maar gezellig is het wel als de meisjes zin hebben om te helpen. Ook moet het deeg niet al te dun worden gemaakt want dan droogt het te snel uit en worden de bodems te hard.

De deeglap moet in stukken worden verdeeld die groot genoeg zijn om over de ingeöliede vormen te worden gelegd. Het deeg moet goed in de vorm geduwd worden en we gebruiken keramische bonen om erop te leggen en de vorm te behouden.
Eigenlijk zouden alle ingevette bakjes met deeg en keramische bonen - die verstevigen de vorm - tegelijk in de oven moeten om in 10 minuutjes op 160 graden licht voorgebakken te worden. Maar om de beurt kan natuurlijk ook als het moet ;-)

Als ze stevig zijn, maar nog wel licht van kleur, kunnen ze de oven uit. Door de bodems te 'beschilderen' met een losgeklopt ei en nog even in de oven te zetten, vormt zich een gesloten laagje op de bodems die geen vocht meer doorlaten. Achteraf was het voor dit gerecht niet nodig geweest, maar kwaad kan het niet.
Ik heb ook nog aan vulling van ricotta en spinazie gedacht. Misschien morgen, want ik heb nog een paar bodems over.

Als de knolgroenten gaar zijn, kunnen ze op de bodems en op 220 graden nog een kwartier bakken. Eventueel een blaadje snijbiet als je wilt erboven op. Als het te snel gaat, moet je de oven iets lager zetten. Een en ander is afhankelijk van de dikte van het deeg; het moet bruin worden, maar niet te knapperig.

Fiorin maakt een dikke saus zoals de dressing van gisteren, die vond iedereen erg lekker. Het wordt alleen iets te weinig, want ze neemt de ingrediënten erg serieus. Dit doen we straks op de groenten met wat gebrokkelde fetakaas.

Voor erbij kook ik witte rijst en maak een groene sla met fijn gesneden peterselie, slakruiden, zout en alleen olijfolie en witte balsamico azijn.

Met het kiezen van de groenten, de hoeveelheid kruiden en met het deeg moet je even experimenteren totdat je weet hoe het in je eigen oven het beste lukt. En wat je allemaal van te voren zou kunnen voorbereiden om geen uren bezig te zijn ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten