zondag 30 oktober 2011

Perenchutney met dadels en pecannoten

Voor Marc op 'elke dag vegetarisch' dit recept van een perenchutney uit Rada's kookstudio, lekker bij Vedische (Indiase) gerechten.
Het rijtje kruiden dat in dit recept voorkomt, is: cayennepeper, gember, sinaasappelschil (bio), kardamonzaadjes, kaneelstokje, safraan, sinaasappelsap, (palm)suiker en verder: harde peren (Doyenne du Comice), verse dadels en pecannoten. Even langs bij het Turkse winkeltje vlak bij de Aldi (!), die hebben het allemaal.

Voor de Vedische keuken heb je altijd geklaarde boter nodig (ghi). Als je het goed hebt gedaan - alle schuim steeds hebt weggeschept - , dan blijft de geklaarde boter heel lang goed. Op youtube vind je veel gekke filmpjes over 'the making of...ghee'.

Ontpit 95 gram verse dadels en snijd deze in stukjes van 1 cm. Rooster 40 gram pecannoten en hak die in stukjes. Rooster voorzichtig 10 draadjes saffraan droog en verkruimel die. Zet dit apart.

Smelt nu eerst 2 eetlepels ghi en bak hierin 1 eetlepel fijngesneden gemberwortel, 1/2 eetlepel geraspte sinaasappelschil, 1/4 theelepel fijngemaakte kardamonzaadjes en een kaneelstokje op laag vuur. Zodra het lekker gaat ruiken, voeg je 120 ml sinaasappelsap toe, 1/4 theelepel cayennepeper (of meer als je dat lekker vindt), de saffraan en 40 gram suiker. Roer alles tot de suiker is opgelost.

Doe er nu de peren bij en breng alles aan de kook. Laat de siroop in ongeveer een half uur indikken en roer goed op het laatst tegen het aanbranden.

Haal de pan van het vuur, voeg de dadels en de pecannoten toe en laat de chutney afkoelen tot kamertemperatuur. Zie ook 14 april voor saag panir en aloo gobi.

Nog even wachten op de foto's (van Marc ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten